bydło mięsne - limousine
fot. Fotolia

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych prowadzi działania mające na celu zmiany w przepisach dotyczących wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na własny użytek.

Na mocy zmian planowane jest, aby w przypadku gdy zajdzie potrzeba uboju z konieczności, rolnik mógł pod nadzorem lekarza weterynarii, dokonać uboju w gospodarstwie bydła w wieku powyżej 6-miesięcy i koni, a pozyskane mięso przeznaczyć na własne potrzeby.

KRIR postulowało w tej sprawie do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które poinformowało, że obecnie rozważana jest kwestia zmiany przepisów mających zastosowanie do uboju zwierząt w gospodarstwie w celu produkcji mięsa na własny użytek.

Planowanym działaniem jest podniesienie wieku bydła poddawanego ubojowi w gospodarstwie w ramach produkcji mięsa na użytek własny.

KRIR

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika