brojlery
fot. Fotolia

W najnowszym rankingu czołowych eksporterów drobiu doszło do bardzo istotnej zmiany, która niejako odzwierciedla aktualną sytuację na rynku europejskim.

Chodzi o pojawienie się Ukrainy na wysokim, ósmym miejscu w rankingu eksportów mrożonego mięsa drobiowego na świecie w roku 2017. Ukraińcy od 2013 roku systematycznie zwiększają wartość eksportu i szacuje się, że od tego czasu wzrósł on nawet o 35,3%.

Cały czas trwają tez intensywne prace zmierzające do większej dostępności dla ukraińskiego mięsa na rynkach krajów trzecich. Ukraińskie mięso drobiowe, jaja i produkty jajeczne, mogą niebawem trafić na rynek Kataru, Hongkongu, Korei i Chin.

Jeżeli chodzi o wartość eksportu mrożonego mięsa w roku 2017, to światowym liderem w dalszym ciągu pozostaje Brazylia, która zanotowała wynik na poziomie 6,4 mld USD, wyprzedzając Stany Zjednoczone (2,6 mld USA) i Holandię (1,1 mld USD).

Chociaż Ukraina cały czas zwiększa wartość produkcji mięsa drobiowego, ale wciąż nie klasyfikuje się jeszcze w pierwszej piętnastce eksporterów świeżego drobiu.

Pod tym względem pierwsze miejsce zajmuje Holandia z wartością eksportu wynoszącą 1,4 mld USD, druga jest Polska (896,6 mln USD), a trzecia Belgia (651 mln USD).

KIPDiP