Zima jest okresem, w którym organizmy zwierząt ze względu na niskie temperatury wystawione są na poważną próbę. Bez względu na to, czy korzystają one z otwartych wybiegów, czy znajdują się w oborze, żywienie krów mlecznych w okresie zimowym powinno opierać się na dostarczaniu zwierzętom paszy bogatej w składniki odżywcze.
Gospodarstwa specjalizujące się w produkcji mleka, nie mogą pozwolić sobie na spadek wydajności mlecznej zwierząt, która mogłaby w istotny sposób odcisnąć swoje piętno na kondycje ekonomiczną gospodarstwa. Szacuje się, że aby krowa wyprodukowała 1 kg mleka to przez wymię musi przepłynąć 400 litrów krwi, co stanowi ogromny wysiłek dla organizmu. Między innymi dlatego, zwłaszcza w okresie zimowym, dawka pokarmowa powinna składać się z odpowiedniej ilości węglowodanów i białka.
Przyjmuje się, że zimowy okres żywieniowy obejmuje okres od połowy października do maja, kiedy na pastwiskach ilość pożywienia jest ograniczona. Zima jest także porą roku, w której przypada największa liczba wycieleń, co dodatkowo podkreśla rangę odpowiedniego żywienia krów mlecznych okresie zimowym.
Żywienie krów mlecznych w okresie zimowym powinno być oparte przede wszystkim na paszach objętościowych, do których zaliczane jest siano i kiszonki okopowe. Szacuje się, że odpowiednio zebrane i przygotowane siano z młodych roślin znajdujących się jeszcze przed okresem kwitnienia, może posiadać przyswajalność na poziomie 70%.
Odpowiednio przygotowane kiszonki okopowe także cechują się dużą ilością składników pokarmowych ? ilość witamin znajdujących się w sianokiszonce z traw podsuszonych może być zbliżona do tej znajdującej się w zielonkach, a kilogram takiej kiszonki zawiera około 23-27% białka strawnego. Istotne jest, aby dawki pokarmowe zadawane zwierzętom były jak najdłużej utrzymywane na jednakowym poziomie jeżeli chodzi o wartości odżywcze, co zapewnia optymalną strawność paszy.
Z sianokiszonką z traw i roślin motylkowych bardzo dobrze bilansuje się kiszonka z kukurydzy, która jest głównym źródłem energii w żywieniu krów mlecznych w okresie zimowym. Trzeba jednak pamiętać, aby pełne dawki żywieniowe tej paszy były przeznaczone przede wszystkim dla krów znajdujących się w początkowej fazie laktacji, bądź w jej szczycie. Ograniczone dawki powinny być podawane krowom znajdującym się w okresie zasuszania, bądź końcowej fazie laktacji.
Dobrym uzupełnieniem dla kiszonek oraz siana w dawce żywieniowej są wysłodki buraczane oraz buraki pastewne, które pobudzają apetyt i powodują lepsze wykorzystanie innych pasz. Gorszym dodatkiem są natomiast ziemniaki, które bardziej nadają się dla bydła opasowego.
Stosowanie wyłącznie pasz objętościowych w żywieniu krów mlecznych w okresie zimowym musi być uzupełnione odpowiednimi dawkami paszy treściwej. Przyjmuje się, że powinny one wynosić około pół kilograma na produkcję 1 litra mleka. Warto również pamiętać, że żywienie krów mlecznych w okresie zimowym powinno być wspomagane o stosowanie dodatków paszowych, które uzupełniają dawki pokarmowe o witaminy i minerały.
Moja Rola